Čo je to IČO - identifikačné číslo organizácie

16. Máj 2018
Začíname podnikať

Stretli ste sa s pojmom IČO a neviete čo znamená? IČO je skratka pre  identifikačné číslo organizácie. Komu je IČO prideľované a kým, kde sa musí používať a kde si môžete nájsť IČO všetkých firiem alebo živnostníkov sa dočítate v článku nižšie. 

IČO - identifikačné číslo organizácie

IČO je identifikačné číslo organizácie, ktoré sa prideľuje každému podnikateľovi, ale napríklad aj občianskym združeniam, politickým stranám, nadáciám, či neziskovým organizáciám. Každému podnikateľovi je pridelené jedinečné číslo a tým pádom slúži na jednoznačnú identifikáciu podnikateľa. Svoje IČO majú pridelené právnické osoby (firmy) ako aj fyzické osoby – podnikatelia (živnostníci).  

IČO je 8 - miestne číslo. Pridelí Vám ho pri založení živnosti alebo založení firmy Štatistický úrad SR. Prvých 7 číslic sú poradovým číslom a posledná 8 číslica má charakter kontrolného kľúča. Pri jeho získaní však neprichádzate do styku so štatistickým úradom, nakoľko všetko za Vás vybaví živnostenský úrad (jednotné kontaktné miesto), resp. ešte pohodlnejšie špecializovaná firma, ktorú ste poverili zakladaním Vašej živnosti či zakladaním Vašej firmy.

Raz pridelené IČO sa už nedá zmeniť a zostáva podnikateľovi po celý čas jeho podnikania. Ak živnostník alebo firma ukončí svoje podnikanie a zanikne, jej IČO sa už nikdy nikomu nepridelí.

Kedy a kde sa IČO používa

Nakoľko IČO slúži ako jednoznačný identifikátor Vašej firmy či živnosti, používať ho budete prakticky všade.

IČO by ste mali uvádzať na:

  • Faktúrach
  • Zmluvách
  • Na daňových dokladoch
  • Dokladoch z elektronickej pokladnice
  • Cenových ponukách
  • Obchodnej korešpondencií
  • V písomnom styku so štátom
  • Pri registráciách do rôznych organizácií a združení
  • Na webstránkach
  • Daňových priznaniach
  • Atď.

Kde nájdem – zistím IČO firmy a živnostníka

V praxi je samozrejme často potrebné nájsť a prekontrolovať si obchodného partnera. Napríklad či firma, ktorá u Vás zadala objednávku alebo Vám už vystavila faktúru aj reálne existuje. Práve k tomu Vám slúžia obchodný a živnostenský register.

Právnické osoby 

IČO právnickej osoby si viete vyhľadať, resp. prekontrolovať na stránkach obchodného registra – www.orsr.sk . Tu je možné vyhľadávať právnické osoby pomocou IČO, ale aj iných parametrov - ako sú meno a priezvisko konateľa, či obchodného mena.

Ako vyzerá vyhľadávanie podľa IČO v Obchodnom registri: 


Živnostníci – fyzické osoby

IČO živnostníka je možné nájsť na stránkach živnostenského úradu – www.zrsr.sk, kde je uvedený aktuálny zoznam všetkých živnostníkov v SR. 

Ako vyzerá vyhľadávanie podľa IČO v živnostenskom registri si môžete pozrieť nižšie. 


Bol pre vás tento článok užitočný?
Zdieľajte ho s priateľmi.

Prihláste sa na odber noviniek

AUTOR ČLÁNKU

Ing. Ondrej Mizerák M. Sc. R. Sc.

Ďalšie články z kategórie Začíname podnikať

Ďalšie články z kategórie Začíname podnikať